2

Overstappen naar Eneco is heel eenvoudig!

Stap 1
Bereken je tarief
Kies op onze website de energieformule die het best bij jou past.
Stap 2
Online intekenen
In slechts 5 minuten tijd kun je online intekenen op jouw voordelig Eneco-tarief. Eenvoudig!
Stap 3
Wij regelen alles
Wij contacteren je vorige energieleverancier. Het enige dat je moet doen? Je meterstand(en) en je gewenste startdatum van belevering doorgeven.
Stap 4
Start groene stroom
Vanaf je gewenste startdatum geniet je van onze groene stroom.

Onze formules voor elektriciteit en aardgas

*Aanbod geldig vanaf de start van de geldigheidsperiode vermeld op de tariefkaart en, binnen de grenzen van de beschikbare gas- en/of elektriciteitsvolumes voorzien voor dit product, uiterlijk tot en met de laatste dag van de geldigheidsperiode vermeld op de tariefkaart. Zie de bijzondere voorwaarden van het aanbod op de tariefkaart.

zon_wind_winter_1000x541px.jpg

100% groene elektriciteit

Bij Eneco krijg je 100% groene stroom uit onze zon en wind. Zoveel mogelijk lokaal en Belgisch dus! We hebben 124 windmolens en meer dan 395.000 zonnepanelen

Vergelijk elektriciteitstarieven
img-header1000x550-isolatie.jpg

Aardgas

Met Eneco als gasleverancier zit je goed en heb je altijd gas in huis. Maar we zetten een stap verder. Want sneller verduurzamen doen we samen. We helpen je verder te besparen op je gasverbruik. 

Vergelijk aardgastarieven

Elektriciteit en aardgas van Eneco

Wij gaan voor 100% écht groene elektriciteit. Hoe? Door enkel te investeren in groene Belgische energie. Onze ambitie is groot. Tegen 2035 wil Eneco klimaatneutraal zijn. In eigen activiteiten en in de energie die we leveren aan onze klanten.

Uiteraard bieden we naast groene elektriciteit ook nog gas aan. Daarnaast helpen we jou graag aan een lage energiefactuur. Verwacht dus bij ons een eerlijke prijs voor jouw aardgas en groene elektriciteit. Wat voor jou de beste prijs is? Vergelijk de energietarieven met onze rekentool en ontdek jouw ideale formule.

Waarom kiezen voor Eneco?

Omdat je zo het verschil maakt voor de generatie van morgen. Je kiest namelijk voor de 100% groene elektriciteit uit zon en wind. Bouwen we samen aan een mooiere toekomst voor onze kinderen?

Altijd zicht op de huidige energieprijzen

Ben je op zoek naar de exacte gasprijs en elektriciteitsprijs? Bekijk de Eneco tariefkaarten. Hierop vind je de prijs per kWh, de distributieprijs en de belastingen en heffingen terug. Zo heb je altijd een duidelijk zicht op de échte prijs en sta je nooit voor verrassingen.

Veelgestelde vragen

  • Er staat dat Eneco 100% groene stroom levert, waar komt dat vandaan?

    We leveren 100% groene stroom die is opgewekt door zonne- en windenergie. Ontdek hier de verschillende duurzame energiecentrales die we vandaag bezitten.

  • Waaruit is de elektriciteitsprijs samengesteld?

    De totale elektriciteitsprijs is samengesteld uit verschillende onderdelen:

    • Energiekost
    • Nettarieven
    • Belastingen, heffingen en toeslagen
    • Bijdrage groene stroom

    De energiekost is het onderdeel dat wordt bepaald door Eneco. Deze kost bestaat uit een prijs per kWh en een abonnementskost. We zorgen ervoor dat de energiekost zo laag mogelijk is door zo goedkoop mogelijk duurzame stroom te produceren en aan te kopen.

    De nettarieven kunnen we onderverdelen in:

    • Transportkosten: kosten voor het gebruik van het transportnet dat beheerd wordt door je transportnetbeheerder Elia.
    • Kosten voor het gebruik van het distributienet dat beheerd wordt door je distributienetbeheerder. Op de website van de VREG (Vlaanderen) en de CWaPE (Wallonië) vind je alvast bij welke netbeheerder je bent aangesloten.

    Eneco stort de betaling van de nettarieven door aan de desbetreffende netbeheerders.

    De belastingen, heffingen en toeslagen worden vastgelegd door de overheden. We kunnen ze onderverdelen in:

    • Energiebijdrage
    • Federale bijdrage:
      1. Financiering van de CREG
      2. Financiering van de verwerking van kernafval
      3. Financiering van CO2-reductie
      4. Bijdrage voor het Sociaal Fonds
      5. Toeslag ‘beschermde klanten
    • Aansluitingsvergoeding (enkel in Wallonië)

    De bijdrage groene stroom is het gevolg van de verplichtingen die de regionale overheid aan leveranciers oplegt om te investeren in groene stroomproductie. Deze kost rekenen we aan je door. Bij Eneco gaan we uiteraard nog een stapje verder door meer in groene stroom te investeren dan de minimumvereiste van de overheid.

  • Wat is nachttarief? En wanneer is dit van toepassing?

    Nachttarief is van toepassing op elektriciteit en geldt enkel als je in het bezit bent van een dubbelvoudige meter.

    Hierbij factureren we je aan het dag- en nachttarief. De consumptie van energie tijdens de daluren is voordeliger in vergelijking met de piekuren.  

    Wanneer deze periodes in elkaar overgaan is afhankelijk van je distributienetbeheerder. Dit is ofwel van 21 tot 6u of van 22 tot 7u. Alle uren op zaterdag en zondag zijn steeds daluren, voor feestdagen geldt dit niet.

    Je vindt meer informatie op de website van Fluvius.

  • Welk product past het best bij mij: elektriciteit vast of variabel?

    Dit hangt af van 2 factoren:

    • Er zitten geen risicopremies vervat in het variabele elektriciteitsproduct. Dit betekent dat het variabele product steeds beter geprijsd zal zijn op de moment dat je het vergelijkt met het vaste product. Als je kiest voor het variabele product neem je dus een risico in die zin dat je pas na afloop van een periode weet of je daadwerkelijk de juiste keuze hebt gemaakt.
    • Ook je verbruik speelt een rol. De vaste vergoeding voor het variabele product ligt namelijk hoger dan die voor het vaste product. Het variabele elektriciteitsproduct is voornamelijk interessant voor mensen die boven het gemiddelde verbruiken: meer dan 3,5 MWh per jaar aan elektriciteit.
  • Waar kan ik de huidige tarieven terugvinden?

    Je kan hier de tarieven voor de huidige maand terugvinden. Tip: ben je al klant? Dan kan je via My Eneco de tariefkaart bekijken die op jouw contract van toepassing is.

Nog steeds geen antwoord?

Vul dit veld in

Of bezoek onze hulp- en contactpagina voor alle hulplijnen.

* Eenmalige korting van € 100 (incl. 6% btw) enkel geldig voor nieuwe, particuliere klanten met een afnamepunt in Vlaanderen of Wallonië die een overeenkomst met Eneco ondertekenen tussen 01/04/2024 en 30/04/2024 voor het product Eneco Zon & Wind Flex en op voorwaarde dat zij gedurende 1 jaar (promotieperiode) ononderbroken dit product van Eneco afnemen, gedurende de volledige duurtijd van de promotieperiode ononderbroken opteren voor digitale facturatie (e-billing) en steeds betalen binnen de betalingstermijn voorzien in de algemene voorwaarden.
Eenmalige korting van € 100 (incl. 6% btw) enkel geldig voor nieuwe, particuliere klanten met een afnamepunt in Vlaanderen of Wallonië die een overeenkomst met Eneco ondertekenen tussen 01/04/2024 en 30/04/2024 voor het product Eneco Aardgas Flex en op voorwaarde dat zij gedurende 1 jaar (promotieperiode) ononderbroken dit product van Eneco afnemen, gedurende de volledige duurtijd van de promotieperiode ononderbroken opteren voor digitale facturatie (e-billing) en steeds betalen binnen de betalingstermijn voorzien in de algemene voorwaarden.
Eenmalige korting van € 80 (incl. 6% btw) enkel geldig voor nieuwe, particuliere klanten met een afnamepunt in Vlaanderen of Wallonië die een overeenkomst met Eneco ondertekenen tussen 01/04/2024 en 30/04/2024 voor het product Eneco Zon & Wind Vast en op voorwaarde dat zij gedurende 1 jaar (promotieperiode) ononderbroken dit product van Eneco afnemen, gedurende de volledige duurtijd van de promotieperiode ononderbroken opteren voor digitale facturatie (e-billing) en steeds betalen binnen de betalingstermijn voorzien in de algemene voorwaarden.
Eenmalige korting van € 80 (incl. 6% btw) enkel geldig voor nieuwe, particuliere klanten met een afnamepunt in Vlaanderen of Wallonië die een overeenkomst met Eneco ondertekenen tussen 01/04/2024 en 30/04/2024 voor het product Eneco Aardgas Vast en op voorwaarde dat zij gedurende 1 jaar (promotieperiode) ononderbroken dit product van Eneco afnemen, gedurende de volledige duurtijd van de promotieperiode ononderbroken opteren voor digitale facturatie (e-billing) en steeds betalen binnen de betalingstermijn voorzien in de algemene voorwaarden.
De korting wordt, onder voorbehoud van naleving van de voorwaarden, verrekend, ofwel via elke Eneco afrekeningsfactuur waarvan een deel van de verbruiksperiode binnen de promotieperiode valt pro-rata het aantal dagen van de promotieperiode op die afrekeningsfactuur ofwel via een creditnota of de eerste Eneco afrekeningsfactuur na afloop van de promotieperiode. De korting is evenwel slechts definitief verworven na afloop van de promotieperiode. De toegekende korting kan nooit hoger zijn dan de energieprijs (vaste vergoeding en kWh-prijs). De korting is niet cumuleerbaar met andere promotionele aanbiedingen en wordt niet toegepast in het geval van sociaal tarief. In geval van niet-naleving van de voorwaarden voor de korting, vervalt elk recht op uitbetaling van de korting voor de volledige contractduur en wordt het eventuele reeds verrekende deel desgevallend teruggevorderd.