Hoe betrouwbaar zijn online apotheken in België?

Laatste update op , door Thomas

Online apotheken worden bij ons in België wel eens als onbetrouwbaar en gevaarlijk afgestempeld. Wij belgen zijn altijd iets terughoudender over vooruitgang. Wie spreekt over apotheek en drogisterij online bestellen, kan woorden als “oplichters” en “gevaarlijk” al voelen aankomen. Maar is het vandaag de dag nog zo gevaarlijk om farmaceutische producten online te bestellen? En welke online apotheek is wel te vertrouwen? Kortom: hoe betrouwbaar zijn online apotheken in België? Kan je met een gerust hart online bestellen?

Hoe betrouwbaar zijn online apotheken in België

Voorwaarden voor de online apotheek

Een online apotheek mag zijn medicijnen niet uitsluitend online verkopen. Er moet altijd een fysieke apotheek zijn, waaraan deze is verbonden. Ook moet er een hoop informatie vlot terug te vinden zijn op de website. Zo moet je de naam van de apotheker, samen met zijn telefoonnummer en e-mailadres kunnen vinden. Verder moet er nog informatie over de fysieke apotheek terug te vinden zijn. Dit gaat dat over de openingsuren, het adres en vergunningsnummer.

Nog een gemakkelijke manier om te controleren of je online apotheek betrouwbaar is, is nakijken of het verplichte Europees logo aanwezig is:

europees logo online apotheek belgie europees logo online apotheek nederland

Indien je op dat logo klikt, kom je terecht in de lijst van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) voor België. Voor Nederland kom je terecht bij aanbiedersmedicijnen.nl, onderdeel van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CIBG). In die lijst kan je daarna controleren of je online apotheek al dan niet correct is geregistreerd. In deze lijst zijn de webshops van Farmaline, 24Pharma, Viata en een hoop anderen te vinden. Dat wil zeggen dat deze voorbeelden betrouwbare online apotheken zijn.

Betrouwbare website?

Een betrouwbare online apotheek heeft een beveiligde website. Dat kan je gemakkelijk nagaan door de URL te bekijken. Indien deze begint met “https”, dan is de website beveiligd en dat is een goed teken. Begint de URL met “http” en is er geen ‘s’ te vinden, dan is de website niet beveiligd. Dat is een slecht teken en die sites mijd je liever. Als dubbele controle kan je de adresbalk bekijken. Daarin zou een slotje moeten verschijnen. Als op dat slotje klikt, krijg je ook extra informatie over de beveiliging.

veilige website farmaline online apotheek

Als betaalmiddel raden we een kredietkaart of bancontact aan. Dit doordat creditcards een extra beveiligingssysteem hebben. Ook PayPal heeft zo’n extra beveiligingssysteem en is dus een veilige keuze als betaalmiddel. De meeste online apotheken kiezen automatisch voor externe betaalplatformen zoals PayPal. Dit doen ze omdat deze beter beveiligd zijn. Je gegevens worden niet opgeslagen en dat maakt het een hoop veiliger. Indien de online apotheek waarbij je je bestelling aanmaakte niet werkt met zulke manieren om te betalen, is het een goed idee om te kiezen voor een andere handelaar. Je kan voor de zekerheid ook betalen door middel van een overschrijving met de bank. Ook een openbaar wifi netwerk (in bijvoorbeeld een station, café, .. ) wordt afgeraden om te gebruiken voor het plaatsen van je bestellingen. Deze zijn namelijk altijd onbeveiligd.

Word je voldoende geïnformeerd?

Een online apotheek mag nooit commercieel zijn. Het gebruik van medicatie mag niet aangezet worden door middel van kortingen, reclames, acties, rode prijzen enzovoort. Deze regel is er preventief gekomen door het gevaar van overconsumptie van geneesmiddelen. Een online apotheek heeft net zoals een gewone apotheek een adviserende functie. Ze zijn er dus om jou te informeren en al helemaal niet om je zomaar te laten consumeren.

Om er voor te zorgen dat je de juiste geneesmiddelen krijgt, en deze ook echt nodig hebt, stelt een goede online apotheek je op voorhand enkele belangrijke vragen over de toestand van de gezondheid. Zulke vragen kunnen bijvoorbeeld zijn of je al medicatie neemt, of je lijdt aan een ziekte, of je zwanger bent, welke leeftijd je hebt, … Deze vragen zijn er om te controleren of je jouw medicijn mag innemen of niet. Niet elk medicijn is immers gepast voor iedereen, op elk moment.

Verder geeft een goede online apotheek je alle informatie die je nodig hebt voor het gebruik van je medicijn. Dit moet duidelijk op de website staan en goed worden vermeld bij de levering. Dat gaat dan over informatie als waarvoor je geneesmiddel juist dient, wanneer je het moet gebruiken, wanneer je het helemaal niet mag gebruiken, wanneer het moet ingenomen worden en hoelang je dit middel moet en/of mag gebruiken. Verder mag belangrijke info als de bijwerkingen van de medicatie absoluut niet ontbreken.

Buiten de informatie over het product zelf, vermeld een goede online apotheek ook altijd de prijs van het product en zijn verzendingskosten. Het is een goed idee om deze prijzen vooraf te vergelijken met die van andere betrouwbare internet apothekers.

Ons advies

Indien je niet zeker bent dat de online apotheek die jij koos betrouwbaar is of niet, doordat één of meerdere van bovenstaande eigenschappen ontbreekt, dan neem je best het zekere voor het onzekere. Je kies beter een apotheek die voldoet aan alle voorwaarden, zodat je niets koopt dat niet op de juiste manier werd geproduceerd of verkocht.

Hoe controleer ik snel of de webshop veilig is?

Zoek het Europees Logo dat verplicht op hun website vermeld moet staan (meestal onderaan de website):

europees logo online apotheek belgie europees logo online apotheek nederland

Als je op dit logo klikt, zou je een officiële website moeten krijgen van België of Nederland, waar bevestigd wordt dat het betrouwbaar en veilig is.

Uitgebreide checklist betrouwbaarheid online apotheken

✅ Krijg ik alle informatie? (naam en contactgegevens apotheker, openingsuren, adres en vergunningsnummer fysieke apotheek)
✅ Vind ik het Europees logo terug?
✅ Staat mijn online apotheek in de lijst van de FAGG (BE) of CIBG (NL)?
✅ Is de website betrouwbaar? (URL check)
✅ Krijg ik alle informatie over mijn product?

Als je op al deze korte vragen “ja” kan antwoorden zit je veilig, en kan je met een gerust hart bestellen.

Omdat je niet altijd voldoende tijd hebt om elke online apotheek te controleren op betrouwbaarheid, hebben wij het werk voor jouw gedaan. De volgende online apotheken zijn erg betrouwbaar en verkopen hun producten voor een redelijke prijs: Farmaline, Medibib, Viata, 24pharma, Apotheek Online en VitaZita. Ze leveren goede producten voor een eerlijke prijs en vanaf een bepaald bedrag vallen de verzendkosten nog weg ook. Zeker een kijkje waard dus!

Vond je dit leuk? Laat het ons weten!
Delen via Twitter
Delen via Facebook